Er heerst zenuwachtigheid bij de veiligheidsdiensten nu er bij een homofobe nazi-achtige extreem rechtse politieke partij een ondervoorzitter uit de kast is gekomen. “Ja, ik ben”, zo sprak hij en getuigde. “Ik ben die ben een homo”.

Daarmee doorbrak hij de classificatiecodes van de veiligheidsdiensten. Stel dat morgen een vooraanstaand lid van een groene partij in een verstaatsing verklaart dat kerncentrales nog tien jaar langer mogen openblijven. Of dat bij de voormalige socialistische partij Vooruit er toch een socialist zou aangetroffen worden bij de jongeren. ‘Ja, maatje, zo gaat dat hier niet’, waarop hij verkocht wordt aan de PvdA.

Het lijkt wel voetbal. De veiligheidsdiensten draaien bijaldien overuren om hun modellen en classificaties bij te sturen, terwijl de vijand, extreem rechts, aldus meer speelveld krijgt.

Toen werk ik bruusk wakker.

 
Marc Tiefenthal
Marc Tiefenthal
In tijden van toenemende verdomming en groeiend nationalisme is het gepast, ha, erop te wijzen dat Marc Tiefenthal gemakkelijkheidshalve kan worden gecatalogeerd als Belgisch dichter, die zowel in het Nederlands als het Frans schrijft. In diezelfde context, stijgende verdomming en toenemend nationalisme, vraagt menigeen zich af waar de dichter verblijf houdt. Daar hij op twee plaatsen in de wereld verblijf houdt, dit is bilokaal woonachtig, heeft hij op het Groot Smoelenboek van de heer Sukkelberg, voor de lol Bobigny als woonplaats opgegeven. Kom hem daar maar niet bezoeken. Evenmin als in Menen, Ieper, Leuven, Bossière, Brussel, Antwerpen noch Temse, waar hij ooit gewoond heeft.