Roy Donders is de stylist van het zuiden. Althans zo wordt hij genoemd door de inwoners van de Tilburgse volksbuurt Broekhoven alwaar de stylist, kapper en volkszanger woont en zijn kledingzaak anex kapsalon heeft. Roy leeft voor bling-bling; hoe kitscher, hoe liever! De kleding en accessoires welke hij verkoopt in zijn winkeltje kunnen wat hem betreft nooit té veel steentjes, pailletten en glitters bevatten. Roy Donders leeft het liefst in een wereld bomvol glitters, felle fluoriserende kleuren, dierenprint, bontkragen, opzichtige nepbloemen, swarovski-kristal en wanstaltige porseleinen vazen met overdadige vergulden oren. In zijn winkeltje bedient hij dan ook voornamelijk volkse vrouwen, kampers en andere tokkies.

Roy is een vrolijke goedlachse perfectionist, hij wil graag altijd een bruin kleurtje hebben en verkiest hiervoor een poriënverstoppende bruiningsspray om hem een onnatuurlijk diareebruin hoofd te bezorgen. Met een kapsel waarin genoeg haarlak zit om de ozonlaag boven Tilburg in één klap weg te vagen ziet Roy er elke ochtend uit alsof hij is ondergedompeld in een gierton. In zijn winkeltje kapt hij dames uit volksbuurten en van de omringende kampen en ook bij hen verbruikt hij genoeg spuitbussen haarlak om een bos mee te ontbladeren. Het liefst ziet Roy elke vrouw met een kapsel vol krullen en pieken die stuk voor stuk minutieus zijn gestyled. Hordes geblondeerde vrouwen in dierenprintlegging en uggs met bont lopen zijn deur plat om zich een typisch kampkapsel aan te laten meten of om zich een nieuwe outfit met een kitscherige print of een gigantische hoeveelheid glitters, pailletten en steentjes aan te laten meten.

Roy’s eerste creatie is het inmiddels beroemde huispak en wordt geprezen door veel vrouwen die iets gemakkelijks en toch iets ‘flatteus’ willen dragen. Het huispak is een zogezegd gepimpt joggingpak bezet met een scheepslading pailletten, dat de draagster omtovert in een grote discobal. Dit joggingpak, wat door Roy meestal huispak wordt genoemd, kun je echter – volgens de stylist zelf – óók goed dragen wanneer je boodschappen of het huishouden doet. Het huispak is in mijn optiek een wansmakelijk confectioneel gedrocht wat vooral geschikt is om gedrenkt in benzine ritueel te worden verbrand. Een spijkerbroek hoeft helemaal niet té strak te zitten als je maar gewoon de juiste maat aanschaft. Een kilo in een pondsverpakking is immers ook geen prettig gezicht.

Roy is ook een verdienstelijk volkszanger in Tilburg. Hij heeft zich de typische Bauer-snik eigen gemaakt en gebruikt net als ál die andere volkszangers, héél origineel, van die geweldige trompetsolo’s om de door hun geproduceerde rommelmarktmuziek wat extra cachet te geven. De bijzonder diepzinnige teksten lijken mij te zijn geschreven door Zanger Rinus uit Drachten. Roy wordt in de eerste plaats dan ook niet bekend vanwege zijn muziek. Neerlands volksbuurten puilen uit met mannen en vrouwen die denken te kunnen zingen maar intussen een timbre hebben waarmee je de terrastegels in je achtertuin kunt gritstralen.

Roy heeft nu zijn eigen realityshow bij RTL5. Deze zender ooit begonnen als een zender voor intellectuelen lijkt nu te zijn afgezakt naar het niveau van NCRV’s  Veerkampjes uit het programma Man Bijt Hond en holt hiermee bergafwaarts achter SBS6 aan dat ons al eerder trakteerde op de Tokkies. Kom menschen ziet op tv de platheid van Neerlands cultuur en consumeer naar hartenlust!

 
Leviwosc
Leviwosc
Een nerd of een geek, een melancholisch geaarde Bourgondische zuiderling met een no-nonsense mentaliteit. Xenofiele, prescriptieve, rebelse taalliefhebber en grammar nazi. Gecharmeerd van barbarismen en een voorliefde voor grove humor en sarcastisch relativisme. Een antisociale socialist met liberale neigingen. Een poëtische Sodomiet en sapioseksueel geïntrigeerd door het Oude Testament; doch atheïstisch, antiklerikalist en filosofisch agnostisch. Vadervrij en kindervrij maar helaas partnerloos. Een snelle prozaïsche fineliner, maar een trage ganzenveer voor poëzie. Sinofiel, cinefiel, bibliofiel, italofiel en scriptofiel; maar misantroop, pedofoob, loner en wannabe kluizenaar.