Het begon in Brabant. Uiteraard begon het in Brabant. Maar nu willen alle provincies onderhand meedoen. We hebben alvast Twente en ’t Gooi erbij (dank aan buurmannen Theo Ilburg en Bertje Brussen voor het uitlichten). En er valt nog best iets interessants aan op te merken, aan die accent-gerelateerde carnavalshit-epidemie. Na zo’n tien jaar amper meer één land (maar eerder ‘onderdeel van Europa’) te zijn geweest, merk je her en der (ook hier in België maar daar is het beduidend minder nieuw) een toenemende waardering voor de ‘eigen’ gemeenschap. De eigen stad / het eigen dorp. De eigen provincie. Het eigen accent. Een groeiend ‘wij tegenover de rest’ gevoel, zogezegd. Het is maar een kwestie van tijd voor alle accenten van Nederland een versie in elkaar gedraaid hebben. Ik ben met name benieuwd naar de versie uit Urk. Maar ja, wie niet ?
Enfin, even voor de liefhebbers alvast (of de verdwaalde Vlaamse lezers hier die zich niet beseffen dat Nederland minstens zoveel regionale accenten en bijbehorende conflictsituaties heeft als dat kleine Vlaanderen) de drie voorlopig-eerste versies op een rijtje. Mocht u er nóg spotten, laat het ons gerust in de reacties weten !

Brabant, kom er maar in met de Zagte Gee maar ook een harde El…

Twente, doe eens de lange Oo en slik maar alles in.

’t Gooi, doe eens de Gooise R en ook nog dubbel D

 
René van Densen
René van Densen
René van Densen (1978) is een cynische dromer, een lachende pessimist, een realistische romanticus, een honklosse kluizenaar, een intelligente mafkees, een bedachtzame schreeuwer, een podiumschuwe polderpoëet, ex-nachtburgemeester van Tilburg, ex-striptekenaar, ex-schrijver, ex-webdeveloper, ex-vuilnisman, ex-kind en ex-volwassene, ex-burger, en kattenpapa van een Gentse terror kitten. Eerste Nederbelg die toetrad tot de Wolven van La Mancha. Maar is uiteindelijk niet zo van de collectieven. U treft hem uitsluitend in vrouwonvriendelijke omgevingen aan, en die nieuwe roman van hem komt ook nooit af. Werd al eens omschreven als "onbegonnen werk" door een prachtige blondine.

www.renevandensen.nl
Meer René op Facebook !