Het is ondenkbaar, een herberg met aan de ene kant stoelen en aan de andere kant banken, met tafels ertussen.

Steek je dan maar iets onder tafel? Of toch maar onder stoelen of banken?

We weten verder heel weinig van de Britse pubs. Van de Ierse toch iets meer. Ieren drinken tot ze beginnen zingen, dansen, al dan niet op of onder tafels, nooit onder stoelen of banken. Of tot ze na sluitingstijd wikkelwaggelend naar huis sloffen. He, loopt daar niet Charly Chaplin?

Zwart pak, wit hemd, das, bolhoed, wandelstok. Even draait hij op zijn hakken op de stoep en steekt dan in een vloeiende doch waggelende beweging de hoofdstraat van het stadje over. Omstanders houden hun adem in. Hij haalt heelhuids de overkant! Hij mompelt: ‘God bless’.

 
Marc Tiefenthal
Marc Tiefenthal
In tijden van toenemende verdomming en groeiend nationalisme is het gepast, ha, erop te wijzen dat Marc Tiefenthal gemakkelijkheidshalve kan worden gecatalogeerd als Belgisch dichter, die zowel in het Nederlands als het Frans schrijft. In diezelfde context, stijgende verdomming en toenemend nationalisme, vraagt menigeen zich af waar de dichter verblijf houdt. Daar hij op twee plaatsen in de wereld verblijf houdt, dit is bilokaal woonachtig, heeft hij op het Groot Smoelenboek van de heer Sukkelberg, voor de lol Bobigny als woonplaats opgegeven. Kom hem daar maar niet bezoeken. Evenmin als in Menen, Ieper, Leuven, Bossière, Brussel, Antwerpen noch Temse, waar hij ooit gewoond heeft.