Terwijl ik verder geniet van Een Hollander Ontdekt Vlaanderen, valt er een brief op de mat én floept er een mail in de inbox. Beiden van de inburgering. De brief is alvast bijzonder: een uitnodiging voor een inburgerings-dansfeest in ‘de 013 van Gent’, de Vooruit over ongeveer een maandje. Een, ik citeer, groot feest voor iedereen met toespraken, een groepsfoto met de minister, een receptie, kinderanimatie… en vooral veel dansen!. Dat allemaal op een zondagmiddag – ik weet niet hoe dit in Nederland gesteld is, maar mij dunkt dat inburgering daar toch niet iets is waar men zelfs feesten bij organiseert, laat staan dat er nog een minister komt opdraven ? Ik kan me vergissen, hoor. Maar ik vind het tot dusver een bemoedigende, positieve en interessante ervaring, dat inburgeren hier in Vlaanderen, tegenover het grauwe beeld dat we telkens van de inburgering krijgen in Nederland. Misschien dat iemand met meer kennis van zaken van het hoe en wat in KutBinnenlandië er toelichting van wil geven op deze site, ik verwelkom het van harte.

Dat gezegd, na de vouw een knipplak van de inhoud van de cursus. Het klinkt stevig, nuttig en ik krijg bij de diverse onderwerpen eigenlijk al zin om me vooraf misschien maar in te lezen. Ik deel dan ook graag met u wat ik voor mijn kiezen ga krijgen. U heeft tenslotte ervoor gezorgd dat ik me aangemeld heb, dus fair is fair, no ? (Later vandaag of deze week misschien nog wat verdere gedachten over Een Hollander Ontdekt Vlaanderen, want het blijft smullen geblazen met Godfried Bomans’ nostalgisch getintte gesprekken met hen die in zijn ogen Vlaanderen helemaal kaputt aan het maken zijn.)

INHOUD VAN DE CURSUS MAATSCHAPPELIJKE ORIËNTATIE

 1. België en leven in Belgiëgeschiedenis, politieke structuur, sociale, economische en geografische kenmerken
  waarden en normen
 2. Gentgeschiedenis; de stad in al haar facetten
 3. TransportDe werking van het openbaar vervoer en privé – vervoer (fiets, auto)
  Rijbewijs behalen
 4. Verblijfsrechteen oriëntatie in verblijfdocumenten en verblijfsrecht
 5. België is een VerzorgingsstaatPolitie, brandweer, RSZ,OCMW, CAW
 6. GezondheidOpbouw van een netwerk voor de gezondheid van de nieuwkomer en zijn of haar huishouden
 7. geldmiddelen en manieren van betaling; de post; soorten verzekeringen
 8. Wonen + Milieu en ConsumptieHuren, kopen, verhuizen; rechten en plichten; diensten
  Consumptie, recyclage en huisvuilophaling : regels en afspraken
 9. StuderenStructuur en mogelijkheden voor volwassenen en onderwijssysteem in België
 10. WerkenVDAB, werkloosheid, contracten, rechten en plichten
 11. Een gezin en kinderenonderwijs voor minderjarigen, kinderopvang, rechten en plichten van ouders en kinderen, zwangerschap; tijdsbesteding voor kinderen
 12. Vrije tijdSocio-culturele verenigingen, musea en bezienswaardigheden in Gent, sportfaciliteiten en bibliotheken.
 
René van Densen
René van Densen
René van Densen (1978) is een cynische dromer, een lachende pessimist, een realistische romanticus, een honklosse kluizenaar, een intelligente mafkees, een bedachtzame schreeuwer, een podiumschuwe polderpoëet, ex-nachtburgemeester van Tilburg, ex-striptekenaar, ex-schrijver, ex-webdeveloper, ex-vuilnisman, ex-kind en ex-volwassene, ex-burger, en kattenpapa van een Gentse terror kitten. Eerste Nederbelg die toetrad tot de Wolven van La Mancha. Maar is uiteindelijk niet zo van de collectieven. U treft hem uitsluitend in vrouwonvriendelijke omgevingen aan, en die nieuwe roman van hem komt ook nooit af. Werd al eens omschreven als "onbegonnen werk" door een prachtige blondine.

www.renevandensen.nl
Meer René op Facebook !