IDIOTIE – Zorgverzekeraar CZ laat onderzoeken of het niet interessanter is om al haar ‘productafnemers’ te laten vervangen door ‘Chinese exemplaren’.

Dit heeft de organisatie vandaag officieel naar buiten gebracht. Volgens een woordvoerder scheelt het al gauw duizenden euro’s ‘per stuk’ en is de zorg er ‘volledig bij gebaat’.

,,Iedereen weet dat de zorg in Nederland veel te duur is’’, aldus de zegsman. ,,Na eerste proeven lijkt de Nederlandse zorgstaat veel goedkoper uit als je de zogenaamde zorgslurpers vervangt door Chinese behoevenden.’’

,,Een voorbeeld’’, gaat de woordvoerder verder. ,,In Nederland kost een afnemer gemiddeld 6000 euro per bestaan. Dat loopt uit de klauwen. Een Chinese vervanger afjagen, gevangen nemen, importeren en hier laten afsterven kost slechts gemiddeld 1000 euro. Tel uit je winst.’’

Het CZ, dat over 2012 een positief resultaat van 518 miljoen euro boekte, onderstreept nogmaals dat er op de rem getrapt moet worden. ,,Op de kleintjes letten, de broekriem aantrekken. Het CZ denkt daarom graag mee.’’

Op de suggestie dat het over mensenlevens gaat, wil de woordvoerder niet ingaan. ,,Wij snappen dat er nu vanuit een bepaald sentiment op die manier naar dit idee wordt gekeken, maar daar kunnen wij als zorgverstrekker natuurlijk geen rekening mee blijven houden. Het houdt een keer op.’’

 
Kut-Journalist
Kut-Journalist
Neus voor nieuws, schenkt een heldere, genuanceerde blik op de wereld, duidt als een echte duider. Behalve als -ie gezopen heeft.