Angst, woede en onbegrip in Damascus. Met afgrijzen is er in Syrië gereageerd op de aangekondigde prijsaanval van Albert Heijn op de Lidl.

”Hier krijg je er door de bombardementen en vele kinderbegrafenissen soms weinig van mee’’, zegt een actievoerder, die graag anoniem wil blijven, in de Syrische hoofdstad. ”Maar het is niet mis wat ik in de kapot geschoten en met lijken bezaaide straten hoor over wat er bij jullie gebeurt. Ik probeer me ervoor af te sluiten. Dat valt alleen niet mee. Het knaagt toch aan je, net als de ratten ’s nachts. Daarom heb ik een groep opgericht, die doet wat ze kan. Wij laten jullie niet vallen.’’

”Tsja, het zal wel’’, voegt een buurman schouderophalend toe. ”Het zal wel niet gezegd mogen worden, maar ik ben er niet veel mee bezig. Dat kan toch ook niet? Als je je druk maakt over wat er allemaal in de wereld plaatsvindt, heb je zelf geen leven meer. We hebben hier ook zo onze eigen problemen. Hoe groot of klein ook.’’

De actievoerder keurt de mening van zijn buurman niet af, maar wordt er wel moedeloos van. ”Als je tegenwoordig langs de opgeblazen deuren gaat voor een inzamelingsactie, schudden steeds meer mensen het afgehakte hoofd. Ze tonen steeds minder begrip voor waarmee wij als actiegroep bezig zijn en wat er buiten de eigen landsgrenzen gebeurt. Onze aanhang wordt kleiner, maar we geven niet op. De Nederlandse Lidl-medewerkers en consumenten kunnen nog steeds op ons rekenen!’’

 
Kut-Journalist
Neus voor nieuws, schenkt een heldere, genuanceerde blik op de wereld, duidt als een echte duider. Behalve als -ie gezopen heeft.