GOUDA – Na enkele binnengekomen doodsbedreigingen gaat Gouda de zogenaamde Kankerpiet toch niet inzetten. Het was de bedoeling dat de kolderieke vervanger voor Zwarte Piet dit jaar de Sinterklaasintocht in de stad zou begeleiden. Dit als ludiek antwoord op de felle Zwarte Piet-discussie die het land nu al jaren in een verstikkende wurgreep houdt.

,,Onze Wethouder van Sport en Cultuur kwam met het idee om Zwarte Piet te schrappen en te vervangen door de Kankerpiet”, aldus burgemeester Milo Schoenmaker. ,,Een grappig figuur, zwart geworden door de verterende kanker en rode lippen van chemo-bloeduitstortingen. Daarnaast heeft hij kroeshaar, omdat het ziekenhuis alleen die pruiken voorhanden had, en draagt hij ringen door zijn oren, omdat-ie daaraan werd vastgetekend in de donkerste krochten van de dodenafdeling. We dachten dat we als college van b & w op die manier met een knipoog de Zwarte Pieten-discussie aanvlogen, maar dat bleek een misvatting. Mensen reageerden buitenproportioneel fel.”

Volgens de burgervader volgden er direct na de introductie van de Kankerpiet enkele doodsbedreigingen via de doorgaans betrouwbare social media. Ook de mailbox van het stadhuis stroomde vol. ,,Natuurlijk begrijpen we alle emoties, maar sommige dingen gaan wel heel ver. Uit veiligheidsoverwegingen hebben we het hele Kankerpiet-idee maar laten varen.”

Tegenstanders van de Kankerpiet verzamelen zich nog steeds op het stadhuisplein om te demonstreren. ,,Piet hoort geen smerige kankerlijer te zijn, maar een gezonde kankerneger, die met kankersnoepgoed strooit, gekke kankerdansjes maakt en de kankerschimmel van de kanker-Sint schrobt”, aldus protesteerder Henk Bres.

 
Kut-Journalist
Kut-Journalist
Neus voor nieuws, schenkt een heldere, genuanceerde blik op de wereld, duidt als een echte duider. Behalve als -ie gezopen heeft.