Mijn speech tijdens de avond van de anarchie afgelopen zaterdag.

Anarchie. Politieke revolutie. Het zijn grote woorden. Ze betekenen daadwerkelijk iets. Misschien zijn we dat vergeten in deze decadente tijden, waarin ideologieën zijn verworden tot een hobby of een dood weermiddel. Dat verklaart waarschijnlijk dat deze grote woorden vooral te onpas worden gebruikt in ons land – en in onze stad. En dan vooral door mensen die zich opzichtig en met veel misbaar buiten het systeem willen plaatsen, overigens zonder goed te definiëren wat ze nu eigenlijk met dat systeem bedoelen. Ik benadruk het woord ‘opzichtig’, want de mensen waar ik het over heb hechten ogenschijnlijk meer aan vorm dan aan inhoud: een nonchalante haar- en klederdracht en een brij van nietszeggende woorden verpakt als ‘pamflet’ vinden ze afdoende. Ik citeer de grote denker Hans d’Olivat: ‘Ik word, denk ik, het liefst bestuurd door wijze mensen die weten wat goed voor ons is.’ Hij begint met ‘ik’ en eindigt met ‘ons’. Alsof ook wij zijn serviele levenshouding voorstaan. En wie zijn die wijze mensen die weten wat goed voor ons is? Hoe hol kan een vat klinken? Ik zei ook opzettelijk dat ze zich buiten het systeem, wat dat ook mogen zijn, dat ze zich buiten dat systeem willen plaatsen. Ze durven immers niet tot actie te komen en blijven hangen in laffe voornemens en utopische vergezichten, oubollig verwoord in talloze folders en schreeuwerige posters. En dat geldt ook voor vanavond en vannacht. Ik zie worstenbroodjesanarchisten en luilakkerijrevolutionairen. Ik zie tandeloos vermaak voor risicomijdende identiteitszoekers. Een gezellige soos als excuus om vooral niet in actie te hoeven komen. Waar zijn de molotovcocktails en de rookbommen? Waar zijn de kapmessen om de foute politici te onthoofden? Ik zie ze niet. Bij anarchie en revolutie hoort bloed, geen bananenbrood, kruidenthee en gezellige gesprekken. Maestro, Music!

 
doctorandus Dautzenberg
doctorandus Dautzenberg
A.H.J. Dautzenberg (1967) woont en werkt in Tilburg-Noord.
www.ahjdautzenberg.nl
www.uitgeverijcontact.nl