Innovaties roepen gemengde gevoelens op. We staan weliswaar open voor iets nieuws (spannend), maar tegelijkertijd zet ons brein de seinen op rood (eng). Dat was ook zo toen de gebroeders Lumière in 1895 voor het eerst hun korte film ‘L’arrivée d’un train en gare de La Ciotat’ vertoonden. De Parijse bezoekers stroomden massaal toe om het wonder van de bewegende beelden met eigen ogen te zien, maar schrokken zich een hoedje bij het zien van een levensgrote trein die recht op hen af reed; sommigen vluchtten zelfs naar buiten. Die bipolaire ervaring legde een stevig fundament onder wat in de navolgende eeuw zou uitgroeien tot een van de populairste kunstvormen: de cinematografie.

Lees meer hier

 
doctorandus Dautzenberg
doctorandus Dautzenberg
A.H.J. Dautzenberg (1967) woont en werkt in Tilburg-Noord.
www.ahjdautzenberg.nl
www.uitgeverijcontact.nl