Van onze correspondent – BORKEL EN SCHAFT – Het voornamelijk agrarische Brabantsche dorpje Borkel en Schaft is in rep en roer over een nieuw gevestigd kinderopvangcentrum. De bewoners zijn woedend over de naam die op de gevel siert sinds de onthulling afgelopen woensdagmiddag 23 April. Die is de burgers van het rustieke plaatsje in het Dommeldal beduidend in het verkeerde keelgat geschoten, zo geeft de verraste directeur van het kinderopvangcentrum toe.

“Ik heb al verscheidene bedreigingen, vernielingen aan mijn eigen thuiswoning, bekladderingen en kleine brandjes aan mijn automobiel voor mijn kiezen gekregen sinds woensdag,” aldus een beduusde S. van Brandevoort, de 47-jarige directeur en oprichter van het opvangcentrum. Een zware teleurstelling, omdat hij verwacht had dat de kinderopvang met open armen ontvangen zou worden. “Er zijn hier in de nabije omtrek weinig tot geen gelegenheden tot kinderopvang en dus rekende ik op fors enthousiasme onder de lokale bevolking. Waar ik echter geen rekening mee had gehouden is dat het opleidingsniveau op het Brabantse platteland nog wel eens tot vervelende misverstanden kan leiden. Zonder nou direct te spreken van ‘dom boerenvolk’, een term die ik zeker niet wil gebruiken, is er wel sprake van onterecht onbegrip voor onze vernieuwende aanpak en met name daarbij voor de benaming van het centrum.”

Van Brandevoort is een erkend pionier in de kinderopvangbranche, met name na zijn publicaties over beoogde verbeteringen in de aanpak. “Men rept tegenwoordig snel van normen, waarden, ADHD, MTV, computer-games en ga zo maar door, maar het echte probleem waardoor kinderen en tieners uiteindelijk ontsporen is het gemis van ouderlijke liefde in deze drukke tijden. Pap en mam werken zich in het zweet en kunnen gewoon niet voldoende liefde en aandacht geven aan hun nageslacht zonder te riskeren hun baan te verliezen. De rol van de kinderopvang in onze huidige maatschappij verandert hierdoor drastisch: meer en meer dient die liefde van onze begeleiders en ander personeel af te komen, om tussen de arbeidsuren toch de tere kinderziel op het goede spoor te houden. Als allereerste kinderopvangcentrum in Nederland zou hier dan ook deze intensievere aanpak geïntroduceerd worden – een ambitieuze pilot dus, die met alle misverstanden nu een lelijke deuk aan het oplopen is.”

De lokale ouderverenigen zijn woedend omdat het centrum de naam “De Pedofiel” heeft gekregen. Van Brandevoort snapt de verontwaardiging op zich wel, maar meent toch dat hij geen kans tot toelichting krijgt van de dorpelingen. “Pedofiel betekent gewoonweg ‘liefhebber van kinderen’, in zijn striktere betekenis. En dat is wat wij hier dus juist willen bieden, liefde en aandacht van oprecht betrokken kinderliefhebbers. De naam had moeten uitstralen wat een warme, liefderijke omgeving hier aan uw kind wordt geboden. Wat men hier echter denkt is dat hun kinderen onder handen genomen worden door een stelletje pederasten. Er is een groot inhoudelijk verschil tussen een pedofiel en een pederast, laten we dat niet vergeten, en nogmaals, ik bedoel met de titel dus zelfs een pedofiel in veel bredere zin. Zoals Sinterklaas en de Kerstman ook pedofielen in deze veel bredere definitie zijn. Maar ja, ik slaag er niet in om dat de mensen duidelijk te maken, blijkbaar.”

Van Brandevoort wil eigenlijk liever niet de naam van zijn centrum veranderen maar ziet zich gedwongen het toch te overwegen. “De mensen zijn hier blijkbaar nog niet klaar voor De Pedofiel. En dat is jammer, want ik wil met De Pedofiel niet alleen hun eigen levens, maar zelfs de hele maatschappij verrijken. Men kan blijkbaar toch niet voorbij een eenvoudig woordje kijken, een woordje dat men bovendien niet eens ten volste begrijpt, en dan onbevangen aanschouwen wat een liefde erachter schuilgaat. Want er zít ontzettend veel liefde in De Pedofiel. Helaas krijgt het nu dus niet de gelegenheid om eruit te komen.” Hij hoopt dat de publieke opinie toch nog verandert. “Het zo zo ontzettend jammer zijn als De Pedofiel uit deze omgeving zou moeten verdwijnen. Deze mensen hebben echt baat bij De Pedofiel, maar dan moeten ze het wel aandurven De Pedofiel in hun hart te sluiten.”

 
René van Densen
René van Densen
René van Densen (1978) is een cynische dromer, een lachende pessimist, een realistische romanticus, een honklosse kluizenaar, een intelligente mafkees, een bedachtzame schreeuwer, een podiumschuwe polderpoëet, ex-nachtburgemeester van Tilburg, ex-striptekenaar, ex-schrijver, ex-webdeveloper, ex-vuilnisman, ex-kind en ex-volwassene, ex-burger, en kattenpapa van een Gentse terror kitten. Eerste Nederbelg die toetrad tot de Wolven van La Mancha. Maar is uiteindelijk niet zo van de collectieven. U treft hem uitsluitend in vrouwonvriendelijke omgevingen aan, en die nieuwe roman van hem komt ook nooit af. Werd al eens omschreven als "onbegonnen werk" door een prachtige blondine.

www.renevandensen.nl
Meer René op Facebook !