Op 25 september vindt in Scheltema, centrum voor actuele kunst in Leiden pindaKAAS Light plaats, de eendaagse variant van pindaKAAS festival: een multicultureel festival voor en door Nederlandse jongeren met wortels in Indonesië, met muziek, theater, moderne dans, film, poëzie en beeldende kunst.

Of je nu half bloed, dubbel bloed, gemengd bloed of blauw bloed hebt; van Molukse, Papua, (Surinaams) Javaanse, Indische of campur aduk afkomst bent, dit is een festival waar je meer te weten komt over je eigen achtergrond en je je tegelijkertijd vermaakt met honderden anderen wiens neuzen allemaal naar het Oosten staan.

Geen zware kost, maar fusion cooking, geen Tempo Doeloe maar cool en actueel. Kortom een lange, zwoele avond genieten van het beste dat er op dit moment wordt gemaakt op het gebied van muziek, dans, theater en beeldende kunst in relatie tot het moederland Indonesië.

Choreograaf en theatermaker Gerard Mosterd brengt Unfolding. Gedanst door de virtuoze So You Think You Can Dance finaliste en Japans-Duitse Julia Mitomi. Gemaakt op electronische muziek van Paul Goodman en video van Christian Chierego. Gerard Mosterd ontwikkelde met deze hedendaagse choreografie een originele, ontroerende en abstracte reis door het fysieke geheugen van een Indo-Europeaan.

Als je vertrekt naar Nieuw Guinea waarom kom je dan aan in Nieuwegein? En kun je ten diepste bevriend raken met een man die zich kleedt in mensenhuid? Met het nodige genoegen fileren Jeannie Charlene en Frank Irving van theater VILT hun eigen identiteit en zetten het mes in vertellingen over afkomst, kannibalisme en liefde waar Javanen en Papua’s een afdruk in hebben nagelaten. Met liedjes om je vingers bij af te likken…en je ogen te deppen. Rauwe Sprookjes is een liefdevolle, muzikale en humoristische voorstelling.

Marlon Penn, Tilburg
Marlon Penn debuteerde vorig jaar met het prachtige album “Independence?”. Deze singer/songwriter brengt liedjes die ontroeren tot op het bot en in je geheugen blijven hangen. Hij treedt op in binnen- en buitenland en verzorgde met zijn band The Modern Underground o.a. ?The best of ?.50 jaar popmuziek bij Sander ?De Heer Ontwaakt?. Op pindaKAAS Light een onopgesmukt, unplugged solo-optreden van dit aanstormend talent.

Lagu Damai
Drie vrouwen vertellen. Over hun ontmoeting. Over nu en vroeger. Over Nederland en de Molukken.Over oorlog en vrede. Lena, Mama Pito en Fien fluisteren, herinneren, schreeuwen, missen, ruiken, zien, voelen, luisteren, verlangen, huilen én??koken. Lagu Damai is een voorstelling van Esther Hulst. Zij maakte deze voorstelling na haar eerste reis naar de Molukken aan de hand van eigen belevenissen en verhalen van haar familie daar en hier. Over hun verschillen, hun gedeelde geschiedenis en ook de Kerusuhan in 1999.

In de poetrycorner presenteren wij o.a. Olympia Latupeirissa aKa Olympia IS Lyrical! “Sex,Drugs en Rock N Roll! .. Viva Vrouwen & RMS.. Fuck the system.. Muziek..Poetry and Styling! ” Poëzie performance op het scherpst van de snede. Daarnaast Ramona Maramis. De toon van haar gedichten is dan weer bars en anarchistisch, dan weer teer en melancholisch – zij probeert alles uit: of het nu de Japanse maffia betreft of iconen als Nijntje, niets en niemand wordt gespaard en alles in een gekanteld perspectief naar haar hand gezet.

En er is nog veel meer te zien, te horen en te beleven: een debat o.l.v. Indisch 3.0, videokunst van o.a. Olivia Glebbeek & Evelien Krijl i.s.m. Indonesische videokunstenaars, fotografie van Kim Pattiruhu, beeldend werk van Sabine Bolk en een interessant filmprogramma, met o.a. Mena Muria, een korte film over een Zuid-Molukse zoon, vader en opa die verdeeld zijn over het al dan niet hijsen van de RMS vlag door Patrick Daniel van Es en de Indonesische kaskraker Laskar Pelangi van Riri Riza.


Entree ? 15
Kaarten kosten 15 euro p.p. en zijn telefonisch te reserveren via 06 57552719 (Ferdinand) en 06 21864117 (Willeke) of per e-mail (ferdinand@pindakaasfestival.nl en willeke@pindakaasfestival.nl) en te betalen op rek.nr. 1336.21.855 t.n.v. STICHTING PINDAKAAS te Wessem, o.v.v. naam en aantal kaarten. De kaarten liggen klaar bij de ontvangstbalie van pindaKAAS “light”.

? 35 inclusief Indonesisch diner (17.00 ? 19.00 uur)
Kaarten incl. culinaire maaltijd bereid door chefkok Agus Hermawan van restaurant Blauw (A’dam/Utrecht) kosten 35 euro en zijn eveneens telefonisch en per mail te reserveren o.v.v. keuze voor vlees of vis maaltijd, naam en e-mail adres. De definitieve reservering wordt per e-mail bevestigd, waarna betaald kan worden op rek.nr. 1336.21.855 t.n.v. STICHTING PINDAKAAS te Wessem, o.v.v. naam, keuze maaltijd en aantal personen. NB Er is een beperkt aantal kaarten en wie het eerst komt, het eerst maalt…. Men wordt verzocht op tijd aanwezig te zijn.

T.z.t. kan via PayPal betaald worden (check www.pindakaasfestival.nl voor meer informatie)

Adres Centrum voor actuele kunst Scheltema, Marktsteeg 1, 2312 CS LEIDEN
Tijd 19.00 ? 1.00 uur (zaal open vanaf 17.00 uur)

Informatie
www.pindakaasfestival.nl
Stichting pindaKAAS
Willeke Colenbrander 06-21864117
Lotte Loos 06-14527920

 
Arjan O.
Arjan O.
Arjan O.
Zwervend, Zwetsend, Zwevend en Zwetend

Ik ben niet zo iemand die werkeloos aan de kant van de maatschappij gaat staan kankeren op wat er allemaal al niet goed gaat in deze wereld. Dat heb ik nooit gedaan! Vandaar dat ik me, zonder enige vorm van omscholingsdwang, heb voorgenomen om in deze droeve, zware tijden dan maar KUNSTENAAR en ONTWIKKELINGSWERKER te worden. Je moet toch wat, niet? En aan beiden is binnenkort een schrijnend tekort bij gebrek aan subsidiëring.

Zo kan ik tenminste nog een verschil maken. Echt belangeloos mezelf inzetten voor de nooddruftige medemens.

Zwevend zal ik door de wereld Zwerven en Zwetsend de medemens op de hoogte houden van mijn Zwetend bestaan.

Voor wie nog uitgebreider mijn zwerversbestaan wil volgen:

Blogspot
Youtube
www.arjanonderdenwijngaard.nl