Bestaat er een posse van Oss? Nee, die posse kwam uit Amsterdam. Wel heeft er een bende van Oss bestaan, ja juist, heel lang geleden maar ze leeft voort in mensenheugenis. Het waren erg zware jongens die ruw tekeer gingen.

Oss ligt er verder netjes bij in Noord-Brabant, tussen Den Bosch en Nijmegen. Om in het centrum te geraken rijd je voorbij verschillende rotondes waar je steevast de derde uitrit neemt. Mijn navigatie bracht me er feilloos.

Daar staat een regelrecht charmant gebouw, een kruising tussen een school en een station: de Groene Engel. Daar droegen dichters tussen de schuifdeuren voor uit eigen werk.

Woensdag 17 mei 2023 kreeg Oss aldaar een wereldprimeur: Ik heb er enkele UKKV’s voorgelezen voor een gretig en dankbaar publiek.

 
Marc Tiefenthal
Marc Tiefenthal
In tijden van toenemende verdomming en groeiend nationalisme is het gepast, ha, erop te wijzen dat Marc Tiefenthal gemakkelijkheidshalve kan worden gecatalogeerd als Belgisch dichter, die zowel in het Nederlands als het Frans schrijft. In diezelfde context, stijgende verdomming en toenemend nationalisme, vraagt menigeen zich af waar de dichter verblijf houdt. Daar hij op twee plaatsen in de wereld verblijf houdt, dit is bilokaal woonachtig, heeft hij op het Groot Smoelenboek van de heer Sukkelberg, voor de lol Bobigny als woonplaats opgegeven. Kom hem daar maar niet bezoeken. Evenmin als in Menen, Ieper, Leuven, Bossière, Brussel, Antwerpen noch Temse, waar hij ooit gewoond heeft.