Het aquarium is geen spiegel van de werkelijke wereld. Het is gewoon een wereld, weliswaar apart.

Moeten we dan meteen het aquarium apartheid aanwrijven of erger nog vervreemding van de visjes?

Zo gaat het er dus aan toe in de schijnwereld van sociale en andere media. Meteen ontstaat er strijd tussen twee kampen: pro aquarium contra pro povere visjes.

Terwijl het ons in feite worst zal wezen. Worst! Hoe vaak gooi ik het niet voor de voeten op sociale media!

 
Marc Tiefenthal
Marc Tiefenthal
In tijden van toenemende verdomming en groeiend nationalisme is het gepast, ha, erop te wijzen dat Marc Tiefenthal gemakkelijkheidshalve kan worden gecatalogeerd als Belgisch dichter, die zowel in het Nederlands als het Frans schrijft. In diezelfde context, stijgende verdomming en toenemend nationalisme, vraagt menigeen zich af waar de dichter verblijf houdt. Daar hij op twee plaatsen in de wereld verblijf houdt, dit is bilokaal woonachtig, heeft hij op het Groot Smoelenboek van de heer Sukkelberg, voor de lol Bobigny als woonplaats opgegeven. Kom hem daar maar niet bezoeken. Evenmin als in Menen, Ieper, Leuven, Bossière, Brussel, Antwerpen noch Temse, waar hij ooit gewoond heeft.